Aanvraag CA, SCID, LFS of OAAM test


Het van Haeringen Laboratorium test voor het AVS het genetisch materiaal (haren en/of bloed) van Arabische Volbloedpaarden op de aanwezigheid van het dragerschap van SCID (Severe Combined Immuno Deficiency), CA (Cerebellaire Abiotrofie), LFS (Lavender Foal Syndrome) en OAAM (Occipital-Atlanto-Axiale-Malformatie).

Deze erfelijke afwijkingen waarvan de 'lijders' overlijden of moeten worden geëuthaniseerd, zijn een angst voor iedere fokker. Alle dekhengsten die een deklicentie wensen via het AVS moeten getest zijn op mogelijk dragerschap van SCID en CA mutaties. Bij dragerschap zal wel een wel goedkeuring worden afgegeven,  maar de aanvraag van de betreffende hengstenhouder impliceert  automatisch geen bezwaar tegen de reglementaire publicatie van het betreffende dragerschap waar van toepassing.

Fokmerries worden niet verplicht getest, maar fokmerriehouders worden wel aangemoedigd om deze testen vrijwillig te laten doen. Veulens worden sinds  2011 verplicht op SCID en CA getest bij registratie,  met een vrijwillige optie voor LFS en OAAM. De uitslag wordt niet vermeld op het registratiebewijs of in het stamboek. In het paspoort staat vermeld waarop is getetst echter zonder uitslag. Uitslagen worden in de vorm van een los certificaat afgegeven aan de eigenaar. U kunt aanvullendetesten aanvragen via het stamboekkantoor.

Uitslagen van testen die niet via het AVS zijn aangevraagd, worden alleen door het stamboek erkend als deze op ouderschap geïdentificeerde stalen zijn gedaan. Dit is eventueel mogelijk achteraf. Voor meer informatie bel of mail het stamboekkantoor via info@avsweb.nl

Onze partners